Despre mine

Fotografia mea
Mă numesc Cristina şi am 31 de ani. Sunt o persoană simpatică, binevoitoare şi iubesc foarte mult să lucrez cu copiii.

marți, 16 aprilie 2024

Călirea organismului

 Călirea organismului

(definiţie, proceduri şi principii)

Regular exercise promotes longevity, even in polluted areas • Earth.com

 Viața modernă ne-a adus, odată cu confortul, și scăderea rezistenței generale a organismului.

Este copilul meu prea bolnav?

Este desigur plăcut și ușor de trăit astfel, dar deloc sănătos, dacă nu ne hotărâm să ne călim organismul. De ce unii nu au probleme de sănătate atunci când interacţionează cu frigul, alţii se scaldă şi iarna şi nu răcesc, iar vara rezistă cu uşurinţă la călduri? Acest lucru se întâmplă deoarece organismul dobândeşte rezistenţă la un spectru mai larg de maladii şi o capacitate înaltă de vindecare a organismului. Fiecare organism, în mod normal, se adaptează la mediu în orice condiţii de temperatură, dar de-a lungul timpului, organismul uman a pierdut capacitatea de a se adapta condiţiilor nefavorabile ale mediului, slăbindu-şi rezistenţa fizică şi imunitatea naturală.

Ce este călirea organismului?

Din punct de vedere fiziologic călirea organismului prezintă o perfecţionare şi antrenare a forţei de rezistenţă îndreptată spre acţiunea nocivă a factorilor mediului ambiant. Sensul călirii constă în antrenarea aparatului de termoreglare, în dezvoltarea forţelor de protecţie a organismului, îndreptate spre factorii mediului ambiant, care au acţiuni nocive. Procesul de călire e un proces specific, adică depinde de factorul mediului: procedurile la temperatură scăzută sporesc rezistenţa organismului la frig, iar a celor la temperatură înaltă - la căldură mare.

Procedurile de călire

Călirea organismului se realizează prin folosirea sistematică şi zilnică, în orice anotimp al anului a unor proceduri de expunere, după metode ştiinţifice, la influenţele unor factori naturali: aer, soare şi apă.

1. Călirea cu ajutorul aerului este forma cea mai simplă şi mai la îndemînă; ea cere doar o bună organizare a vieţii, ca sa stăm cît mai mult timp în aer liber şi curat, bogat în oxigen. 

Baia de aer rece este o procedură de călire pe care o utilizăm dezbrăcaţi, pentru un timp limitat, fie în cameră cu fereastra deschisă, fie în aer liber, pentru antrenarea gradată faţă de frig şi faţă de variaţiile termice ale mediului înconjurător.

Cel mai bun sac de dormit iarna Top Reviewuri

Baia de aer cald
 ca mijloc de călire, trebuie urmată de un duş scurt. Cura de aer constă din şederea în aer liber şi curat, cu haine în şezlong sau pe un pat, persoana fiind acoperită cu o pătură sau sac de dormit (iarna). 

Călirea prin aer se bazează pe folosirea proprietatilor fizice şi chimice ale aerului (îndeosebi temperatura): se fac băi de aer, sport în aer liber, plimbări, excursii, se doarme cu ferestrele deschise. Aceasta metodă se aplică pentru orice vreme.



2. Călirea cu ajutorul apei constă în fricţii, duşuri, băi şi înot - metoda se bazează pe acţiunea termică şi mecanică a apei care exercită un adevărat masaj al pielii şi vaselor sanguine periferice.

Călirea cu ajutorul apei se bazează pe aplicarea ei externă pe suprafaţa corpului. Cele mai obişnuite căi, prin care apa actionează asupra organismului sunt:

Vacation Pictures of Bogatic, Central Serbia - Tripadvisor

- excitaţia termică, care este condiţionată în mod exclusiv de temperatură, în funcţie de 
temperatura apei, băile pot fi reci, calde şi de aburi.

- excitaţia mecanică, care este dată de presiunea mecanică a apei. Duşul scoţian este un procedeu clasic de călire a organismului.




3. Călirea cu ajutorul soarelui Se poate face numai la recomandarea medicului, deoarece existenţa anumitor afecţiuni contraindică expunerea la soare.

(bernsteincrisismanagement.blogspot.com)

Baia de soare se face cel mai bine vara, între orele 8 şi 10. Pentru a evita arsurile, insolaţia 
şi şocul termic, expunerea va creşte progresiv ca durată.

Eficienţa călirii depinde de modul folosirii procedurilor şi cât de corect au fost ele realizate. La folosirea tuturor mijloacelor de călire trebuie respectate riguros următoarele principii:

BCM: Soarele care da cu lovituri riscante (bernsteincrisismanagement.blogspot.com)
2) sistematic. Toate procedurile se efectuează zilnic şi regulat, deoarece adaptarea la acţiunea excitantului apare numai în caz dacă ele se folosesc de multe ori. Peste 2 luni după încetarea folosirii procedurilor starea de călire practic dispare;

1) principiul treptat. Intensitatea excitantului sporeşte treptat. Toate procedurile se încep cu acţiunea minimală a excitantului (temperatura băilor hidroterapice la început e aproximativ egală cu cea a corpului). Excitantul trebuie să fie strict dozat în funcţie de vârstă şi starea de sănătate a copilului;

2) sistematic. Toate procedurile se efectuează zilnic şi regulat, deoarece adaptarea la acţiunea excitantului apare numai în caz dacă ele se folosesc de multe ori. Peste 2 luni după încetarea folosirii procedurilor starea de călire practic dispare;

3) complex. Folosirea mai multor factori de călire (apă, aer, raze solare) sau a unuia în mai multe forme (contrast). In aceste cazuri călirea se obţine implicând mai multe mecanisme de antrenare. Iată de ce, alternarea diverselor după timp şi intensitate proceduri cu temperaturi scăzute pregăteşte organismul copilului pentru modificările periodice ale temperaturii aerului (cald, frig) mai ales toamna şi primăvara;

4) evidenţa particularităţilor individual e ale organismului: vârsta, starea de sănătate, gradul de antrenare, efortul intelectual şi fizic ş.a.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Exerciţii de călire într-un mod mai inovativ - Poveste AI

  Young women exercising Vector Art at Vecteezy Poveste generată de AI